Välilehdet

tiistai 16. syyskuuta 2014

Nuvan ystäväkuntavierailu Norjassa



Ystäväkuntavierailu 31.8-3.9.2014
Hamar, Norja


Maanantai 1.9.2014
Aamupäivämme alkoi luennoilla, jossa tapasimme kaikki Norjan,
Tanskan, Ruotsin, Islannin sekä Suomen edustajat.
 9.15 oli ensimmäinen luento, jonka piti Bo Könberg Ruotsista,
liittyi Pohjoismaiden terveydenhuoltoon. Luennon aikana
 vertailtiin Pohjoismaiden askukkaiden terveydentilaa sekä eläke-
ja sairaseläkeikää ja paljon muuta.


10.00 alkoi Une Tagenin pitämä luento liittyen hyvinvointiteknologian rooliin terveydenhuollossa. Luento antoi mielenkiintoisen näkökulman siihen miten tätä osaa terveydenhuollosta on kehitetty Norjassa.
11.00 Pääsimme lähtemään paikalliseen kouluun oppaamme kanssa kävelimme kaupungin läpi ja matkalla näimme ja saimme kuulla kaupungista asukkan näkökulmasta saimme myös tietoa ala-asteesta, jonka oppilaat ovat 6-13 vuotiaita ja Norjassa siis myös esikoulu lasketaan mukaan koululuokaksi.


Matkamme päätepysäkki oli yläkoulua ja lukiota vastaava koulu, jossa oli huimat 1300 oppilasta. Saimme nauttia Norjalaisesta koululounaasta, joka maksoi 40kr. Pääsimme istumaan koulunoppilaiden kanssa samaan pöytään ja keskustelimmekin kouluruoasta, opiskelusta, sosiaalisesta mediasta ja paikallisista nähtävyyksistä. Meitä tietenkin eniten yllätti ja ihmetytti maksullinen kouluruoka ja heitä taas meidän ilmainen kouluruoka. Ruokailuhetki oppilaiden kanssa meni nopeasti ja oli varmasti yksi reissumme antoisimpia hetkiä.

 Ruokailun jälkeen esitteli opettaja lyhyesti meille palan suuresta koulusta. Oli hienoa huomata, että noin 1300 oppilasta 180 opettajaa + tietenkin suuri henkilökunta tulivat niin hyvin toimeen ja tunnelma koulussa oli erittäin mielyttävä ja kaikki toimi ja kaaoksesta ei ollut minkäänlaisia merkkejä. Tilat olivat modernit, puhtaat ja avarat, tilaa oli siis kaikille tarpeeksi.




12.45 meidät saatettiin MAXI-ostoskeskukselle josta suunnistimme takaisin Hotellille ja seuraavaan työryhmään. Työryhmässä keskityttiin nimenomaan nuoriin ja Nuorisovaltuustoihin, joten se oli varmasti meille yksi antoisimmista työryhmistä. Norjaa, ruotsia, suomea ,tanskaa ja välillä islantia siinähän me sitten keskusteltiin jokainen omalla äidinkielellään tosin suomea ei puhuttu. Työryhmät olivat hyvin antoisia ja totesimme, että Porvoon tapa toimia nuorten ja Porvoon Nuorisovaltuuston kanssa on paljon edellä muita maita. Erityisesti Nuorisovaltuuston vaikutusmahdollisuudet ja toiminta on paljon edellä muita Pohjoismaita, joka on tietenkin ilo huomata. Erityisesti se, että Porvoossa Kaupunki osallistaa nuoria ja yhteistyökanavat on avattu ja niitä käytetään erosi suuresti muiden maiden toimintaan. Saimme siitä erityisen paljon kehuja ja toki kerroimme avoimesti toimintatavastamme, miten Nuorisovaltuustoon päästään mukaan ja mitä asioita käsittelemme kokouksissamme sekä muita tärkeitä asioita. Oli hienoa huomata, että myös muut maat pitävät hienona sitä, että Porvoo on antanut nuorille mahdollisuuden esimerkiksi lautakunta- ja työryhmä paikkojen merkeissä. Ja monet totesivat jopa ääneen, että näin asioiden kuuluisi olla heidänkin maassaan tai kaupungissa.

19.00 Menimme ystäväkuntien yhteiselle illalliselle, jota ennen meillä oli ollut muutama tunti vapaa-aikaa jolloin kiertelimme hieman Hamarissa ja tutustuimme ihanaan kaupunkiin. Illallisella sai Porvoo paljon kehuja siitä, että oli konkreettisesti ottanut nuoria mukaan ja heidän sanojensa mukaan kahden vuoden kuluttua tulee varmasti kaikilla muillakin olemaan nuoria mukana, joten meitä, porvoolaisia pidettiin edelläkävijöinä ja saimme siitä erityiskiitoksen. Illallinen eteni mukavassa juttu seurassa eri ystäväkuntien edustajien kanssa. Illallisella oli myös vahvasti edustettuina Pohjola- Norden yhdistys, joka kertoi, että heidän toiminnassa on suuri pula nuorista ja, että alle 30-vuotiaita ei juurikaan heidän toiminnassaan ole mukana. Toivomme tietenkin, että yhdistys saisi toimintaansa mukaan myös hieman nuorempia saadakseen uusia raikkaita ideoita ja toimintatapoja ja, että iäkkäämmät taitajat voisivat jättää yhdistyksen turvallisin mielin nuorten hoidettavaksi.

Tiistai 2.9.2014
Aamumme alkoi taas luennolla tulevasta kaupunkikierroksesta, jonka jälkeen lähdimme kaupunkikierokselle ihanaan Hamariin. Upea kaupunki, jolla on värikas historia. Kierroksen jälkeen pääsimme tutustumaan upouuteen Kulttuuritaloon, joka oli moderni ja erittäin fiksusti suunniteltu. Kulttuuritalossa yhdistyi niin kirjasto, teatteri, elokuvateatteri, kuin myös musiikki- ja taideopetus unohtamatta ravintolaa, jossa söimme herkullisen lounaan. 

kulttuuritalo


Lounaan jälkeen saimme me nuorisovaltuuston edustajat erityiskohtelua, sillä pääsimme yksityiselle kaupunkikierrokselle paikallisen herran kanssa, joka sisälsi rutkasti tietoa kaupungista. Ensimmäisenä päsimme tutustumaan suureen halliin Vikingaskipeniin, jossa järjestettiin vuonna 1994 Talvi Olympialaiset. Saimme kuulla hallin historiaa sekä kuulla hallintoiminnasta ja lähtiessämme saimme aivan ihanat pipot, jotka ovat meillä parhaillaankin päässä.


Olympialaishallin jälkeen pääsimme tutustumaan Hamarin uimahalliin. Uimahallissa saimme yksityiskierrosen ja laajan kattauksen tietoa. Uimahallissa oltiin myös yhditetty saman katon alle niin itseuimahalli , spa-osasto, kuntosali, sekä fysioterapian vastaanotto. Saimme myös kuulla, että fysioterapeutit käyttävät uimahallin ja kuntosalin tiloja kuntoutuksista. Uimahallin kävijämäärä oli myös huomattava. Noin 1000 kävijää päivässä ja 390 000 vuodessa, joten uimahallia tosiaan käytetään.

Uimahallin jälkeen lähdimme kukkulalle, josta näki koko Hamarin kaupunkialueen hieman toisenlaisesta kulmasta. Viimeisimpänä, muttei kuitenkaan vähäisimpänä pääsimme vielä käymään yhdessä Hamarin jäähallissa, jossa tuolloin parhaillaankin pelasivat pojat jääkiekkoa.


Kaikkien edellä mainittujen paikkojen jälkeen saimme vielä kyydin paikalliseen ostoskeskukseen, jossa vietimme muutaman tunnin vapaa-ajastamme. Palatessamme hotellille päätimme koittaa paikallista bussia ja pääsimme perille. Kannattaa toki ottaa huomioon, että muutaman pysäkin matka (noin 2km) maksoi 35kr, joten aivan ilmaista ei ole julkisilla liikkuminen Hamarissakaan.

Illan päätteeksi menimme vielä hienolle illalliselle mitä upeimmassa seurassa. Rakentavaa keskustelua, hyvää ruokaa, mukavia ihmisiä, siihen oli hyvä lopettaa hieno, kokemuksia ja oppeja sisältävä Hamarin ystäväkuntien vierailu.



Lopuksi pitää vielä nostaa esille, että Porvoo oli ainut kaupunki viidestä, joka oli ottanut nuoret mukaan vierailulle ja sitä pidettiin ainoastaan positiivisena asiana ja kaikki kunnat ja kaupungit vakuuttivat, että kahden vuoden kuluttua kaikilla mailla on mukanaan vähintään 2 nuorta, mikä on tietenkin hienoa. Totuus on kuitenkin se, että jonkun pitää tehdä aloite ja ottaa seensimmäinen askel ja tällä kertaa se oli Porvoo, mikä meistä on tietenkin loistavaa.

Matka on nyt ohi ja kokemuksena näin nuoren näkökulmasta oli matka aivan uskomaton. Lämmin vastaanotto, rakentavaa keskustelua, hienoja ihmisä ja ideoita sekä rutkasti kontakteja, joita pystymme toivottavasti hyödyntämään Porvoossa.

Rebecca Olin & Nea Hjelt






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti