Välilehdet

keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Monikulttuurisuus nuorisotyössä

Monikulttuurisen nuorisotyön kehittäminen eteni Porvoon nuorisopalveluiden koordinoiman Nella-hankkeen avulla (2010-2012), jonka aikana luotiin uusia työmuotoja koulun, kodin ja vapaa-ajan välille tukemaan  maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten osallistumista vapaa-ajantoimintaan. Erilaiset yhteistyömallit koulujen ja monikulttuuristen nuorten kanssa toimivien tahojen kanssa jäivät elämään projektin jälkeen, ja tätä kehitystyötä jatketaan työyhteisössä suurella innolla.

Monikulttuurinen nuorisotyö on osa nuorisopalveluiden toimintasisältöä, joka käytännössä tarkoittaa maahanmuuttajanuorten kotoutumisen tukemista sekä yhtälailla suomalaisnuorten kotoutumista monimuotoiseen Suomeen. Ensi viikolla (vk 40) järjestetään kaikille Porvoon 8. luokkalaisille Pakolaisen polku- tapahtuma, jonka tavoitteena on ennakkoluulojen murtaminen sekä erilaisuuden arvostamiseen ja suvaitsevaisuuteen kannustaminen.  Tapahtumalla pyritään vaikuttamaan nuorten asenteisiin ja herättämään keskustelua mm. ulkomaalaisten asemasta yhteiskunnastamme sekä ennakkoluuloista ja niiden seurauksista. Yhdenvertaisuutta edistävillä toimenpiteillä on nuorisotyössäkin tärkeä merkitys.
(ks.http://www.porvoo.fi/fi/palvelut/kohderyhmat/nuoret/nuorisopalvelut/kouluyhteistyo).

Ennakkoluuloja voimme murtaa myös välittämällä malleja toimivasta monikulttuurisuudesta, sen sijaan, että väärinkäsityksiä ylläpidettäisiin, kuten esim. mediassa joskus tapahtuu. Maahanmuutto Suomeen on ollut vähäistä muuhun läntiseen Eurooppaan verrattuna, joten monessa paikassa muualla maailmassa ollaankin jo tottuneempia kohtaamaan etnisyyden tuomaa erilaisuutta. Sanotaan, että ”mitä enemmän tunnemme eri kulttuureja ja tapoja, sitä vähemmän pidämme omiamme ainoina normaaleina ja huomaamme joustaa omistamme”. (www.yhdenvertaisuus.fi)

”Veli, oon ylpee susta, mä vannon”, kuuluu kaverillinen kannustus Gammelbackan nuorisotilan salissa, jossa pingispöydän äärelle kokoontuneet nuoret kehuvat kaveriaan hienosti onnistuneen kierrelyönnin ansiosta. Pisteitä kertyy ja kiivastahtisessa pelissä pelaajat vaihtuvat tiuhaan. Yhdessä pelaamalla opetellaan reilun pelin sääntöjä, ja kiistoja pelivuoroista syntyy aiempaa harvemmin. Nuorisotilalla kulttuurien moninaisuus luo  mahdollisuuden yhteisen tekemisen kautta syntyvään vuorovaikutukseen, erilaisuuden kohtaamiseen ja sosiaalisten taitojen kehittämiseen.


Omassa työssäni arvostan mahdollisuuttani työskennellä monikulttuuristen nuorten kanssa. Olen saanut ainutlaatuisen tilaisuuden oppia ja kuulla muun muassa erilaisista kulttuurisista tavoista, juhlapäivistä, perinteistä ja ruokalajeista. On valtavan rikastuttavaa huomata kuinka monta erilaista ja oikeaa toiminta- ja olemisen tapaa maailmassa on. Nuorisotyöntekijöinä tärkeänä tehtävänämme on tukea nuorten yhdenvertaisia osallistumismahdollisuuksia eri toimintoihin. Myönteinen, kunnioittava ja kiinnostunut suhtautuminen edesauttaa ja helpottaa ihmisten sopeutumista uudessa toimintaympäristössä. Respect.

nuorisotyöntekijä Mila 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti