Välilehdet

torstai 2. lokakuuta 2014

Järjestötyö nuorisoyhdistyksissä

”Jos haluaa, että omalla kylällä järjestetään toimintaa, on oltava itse aktiivinen. Turha valittaa, että kukaan ei tee mitään.” Suunnilleen näin asian tiivisti Hindhår ungdomsförbundetin aktiivijäsen ja rahastonhoitaja Charlotte Holmberg, kun kysyin häneltä syitä tehdä vapaaehtoistyötä järjestössä. ”Onnistuneet tapahtumat, kuten nyt nämä skeittiparkin avajaiset, antavat niin paljon iloa itselle ja kylän lapsille, että jaksaa taas jatkaa.”

Viime viikon (18.9.) tapahtuma Hintahaarassa oli hyvä esimerkki siitä, mitä yhteistyö parhaimmillaan voi olla. Nuoret ovat vuosia toivoneet omaa skeittipaikkaa kylälle. He ovat vanhempien kannustamana myös aktiivisesti keränneet nimilistaa asian puolesta ja toimittaneet sen kaupungin liikuntapalveluille. Vaikka ehkä nuorten mielestä asia on edennyt hitaasti, niin lopputuloksena kuitenkin on hieno uusi skeittipaikka oman koulun takana, kaikkien hinthaaralaisten tavoitettavissa. Aktiivisuus siis palkittiin.

Avajaisia järjestettiin usean tahon yhteistyönä, kyläläisten aloitteesta. Tilaisuuden avasi Per Högström liikuntapalveluista. Yhdistyksistä ainakin Hem o skolan, Hinthaaran kyläyhdistys, Hinthaaran koulun kannatusyhdistys ja urheiluseura Viri olivat aktiivisesti toimineet tapahtuman järjestämiseksi. Paikalle saatiin hieno katos dj:lle ja tarjoilulle. Hyvät mainokset, herkullinen tarjoilu ja kauas kuuluva musiikki toivat paikalle lähemmäs sata eri-ikäistä lasta ja nuorta skeittivälineineen. Nuorisopalvelut järjesti paikalle dj:n ja tapahtuman pääesiintyjinä olivat Asfaltti-ihottuman nuoret.

”Uusia asioita tulee kehitellä koko ajan ja kuunnella nuorten mielipiteitä herkällä korvalla.” Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Julia Lehtonen keräsi tapahtumassa nuorten ehdotuksia siitä, mitä Hinthaarassa vielä tulisi järjestää. Nuorteniltoja on tarkoitus järjestää jatkossa Hindåsassa järjestöjen yhteistyönä noin kerran kuukaudessa.
Julia on iloinen myös uudenlaisista yhteistyöfoorumeista, joita on tähän mennessä järjestetty kolme kertaa nuorisotyötä tekeville järjestöille. ”Tapaamiset ovat olleet mukavia, ja olen saanut paljon ideoita toisilta omaan järjestötyöhöni. Verkostoituminen on tärkeää, ja on aina hienoa kuunnella, mitä muualla tehdään”, sanoo Julia. ”Kyläpäällikölle löytyy aina kyyti”, sanoi Julia, kun ihmettelin, miten hän voi asua Hinthaarassa ilman ajokorttia. Nuorisopalvelut aikoo jatkaa yhteistyöfoorumeiden järjestämistä niistä saatujen hyvien palautteiden pohjalta.

Kerkkoossa on jo pitkään tehty vahvaa yhteistyötä eri järjestöjen kesken erilaisissa tapahtumassa. Kerkkoon palveluosuuskunta on loistava esimerkki elävästä kylästä ja sen ideoista. Nuorisoseuran talo on kaikenikäisten aktiivisessa käytössä päivittäin. Nuorteniltoihin on saatu vapaaehtoisia aikuisia. ”Pitää muistaa, että jos joku pystyy olemaan paikalla vaikka vain tunnin, sekin on hieno asia. Kaikki vapaaehtoistyö on samanarvoista, uudet henkilöt ovat yhtä tärkeitä kuin konkarit. Jokainen tekee sen verran, kuin se itselle sopii.” Näin sanoi Eliisa Jäntti, joka on vastuussa Kerkkoon nuorten illoista.


Mikä saa Eliisan jaksamaan aktiivista vapaaehtoistoimintaa? ”Tässä pääsee näkemään, millaista nuorten elämä on nykyään. Ymmärrys ajan ilmiöihin lisääntyy, ja samalla omien lasten kaverit ja heidän vanhempansa tulevat tutuiksi. Kynnys ottaa yhteyttä helpottuu”, sanoo Eliisa. ”Vaikka järjestötyö joskus tuntuu myös velvollisuudelta, siitä saa niin paljon, että jaksaa jatkaa. Tietysti omalle työlleen toivoo jatkajia myös sitten, kun omat lapset ovat kasvaneet. Uusia vanhempia, jotka haluavat järjestää lapsilleen toimintaa omalla kylällä,” sanoo Kerkkoon nuorisoseuran puheenjohtaja Heli Pelkonen. ”Järjestötyössä on monenlaisia tehtäviä kahvinkeitosta ryhmien ohjaukseen, retkille osallistumisesta niiden järjestämiseen. Jokaiselle jotakin ja kaupan päälle paljon uusia ystäviä.”


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti