Välilehdet

torstai 9. lokakuuta 2014

Huppariseminaari: Nuvan puheenvuoro

2.10 ( Hupparikansanpuolella seminaari )
Nuorten kanssa työskentely ei aina ole helppoa ja sen varmasti tietää kaikki nuorten kanssa töitä tekevät. Itsekin kohta 2 vuotta nuorisovaltuustossa mukana olleena olen huomannut, että nuorten elämä on hyvin hetkistä ja muutoksia tapahtuu nopeasti ja niihin ei auta muuta kuin soputua.
Porvoossa Nuorisovaltuuston koordinaattorina työskentelee Sara Tallsten , joka hieman valvoo, neuvoo, auttaa ja tukee. Ja se, että on aikuinen kuka auttaa ja pitää puolia on välttämätöntä.
Nuorisovaltuustossa erittäin hienoa on, että nuoret saavat ITSE päättää mitä Nuorisovaltuusto tekee ja jokainen kausi on aina omanlainen riippuen keitä Nuvassa on mukana. Ja näinä kahtena vuotena päätimme,että on kaksi asiaa joihin haluamme erityisesti keskittyä
Det första av dem var tvåspråkigheten. För oss var det egentligen självklart and ungdomsfullmäktiges verksamhet skulle ske på två språk och att allt vårt material skulle finnas både på svenska och finska. De första mötena var lustiga, eftersom vi vände och vred och översatt allting så att alla skulle förstå varandra, men jag tycker att det är viktigt att alla unga får använda det språk som de känner att är starkare, och visst, våra möten tog kanske en halv timme längre, men det vad nog värt determined. Nu när det har gått nästan 2 år hålls mötena i huvudsak på finska, men fortfarande översätter vi när det behövs och alla är vana med det. Föredragningslistorna och mötesprotokollen hittas både på svenska och finska och ungdomsfullmäktige översätter själva allt material utan översättningstjänst, som vi hade tillgång till ännu för något år sedan
Toisena on, että Nuorisovaltuusto keskittyy erityisesti Porvoolaisten nuorten asioihin ja epäkohtiin mikäli niitä ilmenee, joten päätimme jo heti alussa että Nuorisovaltuustojenliiton toiminta ym. valtakunnallinen aktiivisuus on hieman pienenpää. Olemme kuitenkin käyneet valtakunnallisissa seminaareissa ja tapaamisissa ja noin viikko sitten olimme Rebeccan kanssa Baltic Youth konferenssissa Saksassa, jossa oli mukana nuoria seitsemästä maasta Suomen lisäksi, isäntämaa Saksasta, Liettuasta, Latviasta, Virosta, Tanskasta sekä Puolasta. Ja tosiaaan saimme kunnian yhdessä kahden Vantaalaisen nuorisovaltuuston jäsenen kanssa edustaa Suomea aivan huippu tapahtumassa viikon ajan!
Myös noin kuukausi sitten saimme Rebecan kanssa olla mukana Porvoon ystäväkunta vierailulla Hamarissa, joka oli myös aivan mieletön kokemus.
Ja täytyy sanoa, että Porvoo sai erittäin hyvää palautetta siitä, että oli ottanut konkreettisesti nuoria mukaan keskustelemaan myös nuoria koskevista asioista. Kaikki maat tosin lupasivat ottaa seuraavan kerran, kun tavataan Ruotsissa myös omia nuoriaan mukaan, joten hyvä Porvoo!

On myös hienoa tietää, että Porvoossa on aikuisia, keitä kiinnostaa nuorten mielipiteet sekä nuorten hyvinvointi. Hienoa on myös se, että Porvoon Kaupungissa on päättäjiä, keitä nuorten asiat kiinnostavat ja päättäjiä ketkä haluavat osallistaa nuoria ja tuoda nuorten asioita ja mielipiteitä silloinkin esille, kun nuoret eivät itse pysty tai tiedä miten tuoda asioita esille. Ja totuushan on se, että aikuisten ja päättäjien on helpompi lähestyä nuoria ja kysyä olisiko mahdollista tehdä yhteistyötä, kuin sen, että nuori ottaa itse päättäjään yhteyttä toki poikkeuksia löytyy, mutta omalla kohdallani on ainakin mukavampi ja helpompi ottaa yhteyttä henkilöön, jonka on jo aikaisemmin nähnyt kasvotusten. Mutta erityisesti tällä nuorisotyön viikolla haluan kiittää kaikkia Nuorisopalveluiden työntekijöitä sekä muita nuorten kanssa työskenteleviä. Ja uskon ja tiedän että meidän pitäisi useammin kiittää siitä työstä mitä te meidän vuoksemme teette.
Lopuksi haluan vielä ääneen todeta hyvän esimerkin Porvoon Nuorisopalveluiden työntekijöistä, sillä kun NuValla on suunnitteilla tapahtuma on Nuorisopalveluista heti ihmisiä auttamassa ennen kuin ehtii apua edes pyytämään ja tämä on mielestäni juuri sitä tukea jota me nuoret aikuisilta tarvitsemme.

Muistakaa, että te teette arvokasta työtä. Kiitos

Nea Hjelt
Porvoon nuorisovaltuuston pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti