Välilehdet

keskiviikko 14. toukokuuta 2014

Olla vai eikö olla rehellinen?


 

Jos sinulta kysytään jotain, etkä vastaa mitään tai vastaat epätodenmukaisesti, se on selkeästi valehtelua?

Esimerkki Choices tarinasta (8-luokkalinen Eetu oli luvallisesti järjestänyt kotibileitä mihin myös pikkusisko 7-luokkalinen Emma oli lupa osallistua),

”Vanhemmat kysyivät Eetulta ja Emmalta olivatko he tupakoineet tai juoneet jotain bileissä. Eetu myönsi juoneensa alkoholia, mutta kielsi polttaneensa tupakkaa. Emma kuunteli vieressä ja hermostui, kun Eetu ei kertonut vanhemmille totuutta tupakoinnistaan ja sanoi: ”Näin kun Eetu poltti ulkona tupakkaa”. Sitten vasta Eetu myönsi.”

Entä jos vanhemmat eivät olisi kysyneet tupakoinnista ja alkoholista eivätkä nuoret olisi kertoneet mitä olivat tehneet. Onko se valehtelua jos vain jättää asioita kertomatta?


Tänään on noussut keskustelua rehellisyydestä. Minkä takia on joskus vaikeata olla rehellinen? Monet sanovat että on helpompaa olla kertomatta asioista jos kukaan ei kysy suoraan. Jos kertoo rehellisesti mitä on tehnyt, kun tietää että se on jotain hölmöä niin vanhemmat suuttuvat aina. On helpompaa jopa kertoa ”valkoisia valheita” jotta ei tarvitse ottaa sitä ”rageemista” ja rangaistusta vastaan. Millä tavalla te kotona luotte ilmapiirin jotta lapsi uskaltaa kertoa totuuden? Onko teillä jotain hyviä vinkkejä tai ehkä jopa hopeareunus esimerkki jota haluaisitte jakaa?

Rehellisenä oleminen kaikissa tilanteissa on vaikeata, se vaatii rohkeutta ja luottamusta itseensä jotta uskaltaa sanoa mitä ajattelee. Luottamus pitää ansaita ja antaa tilaa sekä foorumi ajatusten vaihtoon ja asioiden keskustelemiseen.  Tämä on tärkeä viesti lapselle, myös heidän pitää ansaita huoltajiensa luottamus ja todistaa olevansa sen arvoinen.

Minkälaisissa asioissa on helppoa luottaa lapseensa? Tai omaan vanhempaansa?

 

Olkaa rehellisiä, olkaa rohkeita!!

 
Rehellisin terveisin,

Karin Blomqvist

Nuorisotyöntekijä, Choices-tapahtuma, nuorisotila Zentra

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti