Välilehdet

maanantai 12. toukokuuta 2014

Jos hölmöilee - mitäs sitten?


 
 
Choisees, valintojen stoorin 8-luokkalainen Eetu on tarinan kotibileissä juonnut alkoholia ja polttanut tupakkaa. Eetu myöntää vanhemmilleen juoneensa alkoholia kun he kysyvät ovat nuoret juoneet ja polttaneet. Eetun pikkusisko kertoo nähneensä Eetun tupakalla kun isoveli ei halua itse asiasta kertoa. Päihteiden käytöstä Eetu saa rangaistuksen; 2viikkoa treeneistä suoraan kotiin ja jää siltä ajalta ilman viikko rahoja. Perhe päättää myös ottaa asian esille pojan jalkapallojoukkueen valmentajien ja muiden vanhempien kanssa.
Kun kysymme oppilailta mitä mieltä he ovat tästä rangaistuksesta, ovat moni sitä mieltä että on liian lievä rangaistus Eetulle. Moni oppilas sanoi että seuraamukset huonosta käytöksestä on esim. kotiaresti ja tietokoneen/kännykän poistuminen käytöstä.  
Miten teillä kotona toimitaan jos rikkoo lupauksia tai hölmöilee? Mistä saa rangaistuksia ja minkälaisia rangaistuksia ne ovat? Blogiin saa mielellään komentoida ja keskustella tästä aiheesta.
Moni lapsi mainitsi myös että mielellään haluaisi huoltajan kanssa yhdessä miettiä rangaistuksia, mistä saa minkälaisen rangaistuksen ja miten pitkäksi aikaa. "Liian pitkätkään rangaistukset eivät aina tepsi." Ehkä se voisi olla kokeilemisen arvoista? 
 
Lisää vinkkejä vanhemmuudesta ja lasten vaiheistiin liittyvistä haasteista löytyy esim.;


”Iän karttuessa lapsi ryhtyy myös kyseenalaistamaan rajojaan. Kouluikäinen saattaa verrata oman kodin ja kavereiden kotien rajoja ja vanhempi saa kuulla kuinka ”kenenkään muun ei tarvitse” tai ”kaikki muut saavat”. Keskustelu ja yhteistyö muiden vanhempien kanssa on tässä vaiheessa hedelmällistä.”


Aurinkoisin terveisin,
Karin, Nuorisotila Zentra
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti