Välilehdet

maanantai 21. marraskuuta 2016

Sateenkaari toimintaa nuorisotila Zentrassa.



Tänä syksynä on Zentrassa aloittanut aivan uutta toimintaa, sateenkaarikahvila.
Tämän kirjoituksen tavoitteena on mainostaa ja markkinoida lukijalle, eli sinulle tätä uutta toimintaa. Vielä tärkeämpi syy tähän kirjoitukseen on kertoa sinulle minkä takia sateenkaarikahvila toimintaa järjestetään.

Tänä vuonna oli nuorisotyönviikolla yhdenvertaisuus teema. Yhdenvertaisuus on muutenkin ollut paljon puheissa tänä vuonna. Ja siksi haluan myös vähän tästä teemasta kirjoittaa.

Miten yhdenvertaisuus sitten liittyy yhtään mihinkään? Varsinkin sateenkaarikahvilaan, joka on kohdennettua toimintaa? Miten toiminta, joka ei ole kaikille avointa, on yhdenvertaista?

Palataan siihen myöhemmin.


Sateenkaari toiminta, eli meidän sateenkaarikahvila, on tarkoitettu nuorille ihmisille, jotka kuuluvat seksuaali- ja/tai sukupuolivähemmistöihin, tai niille ketkä pohtivat omaa identiteettiään tästä näkökulmasta. Kahvila on myös tarkoitettu niille, jotka mahdollisesti elävät sateenkaari perheessä. Pohja-ajatuksena on luoda paikka vertaistuelle, tavata ihmisiä, jotka pohtivat samoja asioita, jotka kokevat samoja asioita ja mahdollisesti myös kamppailevat samojen asioiden äärellä.
Sateenkaari kahvila ei ole kyselytunti tai valaistus toimintaa.
Jokainen joka osallistuu, saa aidosta itse määrittää kuka hän on.

Minkä takia tätä toimintaa järjestetään? Noh, koska nuorisotalo on kaikille avoin, syrjinnästä vapaa alue, missä ketään ei kiusata ja jokainen saa tulla sellaisena kun on. Vaikka me, nuorisotyöntekijät, väsymättä yritämme tämän tavoitteen toteuttaa, emme silti ihan onnistu siinä. Tutkimusten mukaan monet HLBTIQ-nuoret kokevat tulevansa syrjäytetyksi kaikille tarkoitetussa avoimessa toiminnassa. Monet eivät koe, että heille on turvallista tulla nuorisotilalle tai muuhun ”tavalliseen” toimintaan. Monista tuntuu, että heitä ei huomioida eikä heidän tarpeita oteta huomioon. 


Tämä on siis se syy, miksi nuorisotilalla järjestetään kohdennettua toimintaa. Ei sen takia, että kaikki toiminta tarvitsee aina olla kaikille, vaan että nuorisotilassa on toimintaa, joka tavalla tai toisella joskus mahdollistaa jokaiselle nuorisotilassa käynnin.











Luulen, että tällä perustelin, millä tavalla tässä kerran kuussa järjestettävässä sateenkaari-toiminnassa edistetään yhdenvertaisuutta. Tämä on minulle, sateenkaarikahvilan vetäjälle, mahdollisuus luoda yhteys nuoriin ja kohdata nuoria ihmisiä nuorisotilalla, jotka muuten eivät nuorisotilojen palveluita kohtaisi.

Jos nuorisotilojen palvelut eivät kohtaa kaikkia, koska he kuuluvat johonkin ryhmittymään, niin kuin tässä tilanteessa sateenkaari-ryhmittymään, toimintamme ei ole yhdenvertainen.

Sateenkaarikahvilan mainospläjäys!
Sateenkaarikahvila Porvoossa on tapaamis- ja oleskelupaikka 14 - 25 -vuotiaille nuorille. Moninaisuus mielessä, kunnioittaen itsemäärittelyä tai -määrittelemättömyyttä.
Kahvila on auki kerran kuussa torstaisin nuorisotila Zentrassa klo 18.00 - 20.00. Seuraavan kerran 24.11!

Kahvilassa voi nauttia kupillisen kahvia tai teetä, tehdä läksyjä, pelailla, jutella tuttujen kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. 
Rennon oleskelun ohella keskustellaan ajankohtaisista asioista, viikon tapahtumista tai muista nuoria koskevista asioista.
Kahvilassa on paikalla nuorisotyöntekijä Karin.

Ohjelmaa ja sisältöä kehitetään yhdessä. Vierailijoita, teemailtoja ja tapahtumia järjestetään toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan. 
Nuorisotila Zentran löydät WSOY-talosta (osoite: Mannerheiminkatu 20, Porvoo).
Jos sinulla on kysyttävää, voit aina olla yhteydessä sähköpostitse karin.strengell@porvoo.fi tai vaikka FB:n kautta Porvoon Nuorisopalvelut Karin Strengell.



Haluan lopettaa tämän siihen, että avaan teille pari käsitettä:

Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän sukupuolestaan, iästään, alkuperästään, kansalaisuudestaan, kielestään, uskonnostaan ja vakaumuksestaan, mielipiteestään, poliittisesta tai ammattiyhdistystoiminnastaan, perhesuhteistaan, vammastaan, terveydentilastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai muusta henkilöön liittyvästä syystä. Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa henkilöön liittyvät tekijät, kuten syntyperä tai ihonväri, eivät saisi vaikuttaa ihmisten mahdollisuuksiin päästä koulutukseen, saada työtä ja erilaisia palveluja - perusoikeudet kuuluvat kaikille. http://www.yhdenvertaisuus.fi/

HLBTIG on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä käytetty kirjainlyhenne, jolla tarkoitetaan homojalesbojabiseksuaaleja ja transihmisiä sekä intersukupuolinen ja queer.

Sanojen tarkoitukset, määritteet sekä lisää HLBTIQ sanastoa löytyy mm. täältä; http://seta.fi/hlbtiq/

Värikästä maanantaita!

Karin

1 kommentti:

  1. Teiltä puuttuu Pride -lippu. Tekstin alussa oleva on vääränlainen.

    VastaaPoista