Välilehdet

keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Nuorisotyön teemaviikko vierähti ohitse mutta työ jatkuu!

Nuorisotyön viikkoa vietettiin 5. – 11.10.2015 (vko 41). Nuorisotyön viikon ja siihen liittyvän #HupparikansanPuolella-haasteen tavoitteena oli nostaa esille nuorisotyön merkitys ja nuorisotyön tekijät.

Hupparikansan eli nuorison puolella olevat tyypit pitävät nuorisotyötä arvokkaana ja tärkeänä. Nuoret tarvitsevat rinnalleen turvallisia aikuisia; sekä ammattilaisia että vapaaehtoisia. Nuorisotyö on kunnan peruspalvelu ja nuorisotyöhön tarvitaan riittävät resurssit niin valtiolta, kunnissa, järjestöissä ja seurakunnissa.



Pop Up nuorisotila Lundissa pe 9.10.2015




Nuorisotyöntekijöiden keskeinen tehtävä nuorisopalveluissa on tukea nuoria heidän omassa elinympäristössään, niin koulussa kuin vapaa-ajalla, ja siksi tarjottavat palvelutkin ovat monipuolisia. Nuorisotilojen avoimen toiminnan lisäksi järjestämme erilaisia tapahtumia ja leirejä ja teemme tiivistä yhteistyötä koulujen kanssa erilaisten toimintojen muodossa. Kohdennettu nuorisotyö sekä etsivät nuorisotyöntekijät tavoittavat nuoria yksilöllisemmin ja tukevat nuoria heidän erilaisissa elämäntilanteissaan.

Kolme nuorisotilaa eri puolilla Porvoota tarjoavat tilan nuorille viettää vapaa-aikaansa turvallisesti tavaten ystäviä ja nuorisotyöntekijöitä sekä paikan viihtyä pelien ja toiminnan merkeissä. Nuorisotiloilla kohdataan iältään ja taustoiltaan erilaisia nuoria, joten sosiaalista oppimista yhdessä tapahtuu koko ajan.


Eräs nuori aikuinen kirjoitti omista kokemuksistaan nuorisotyöstä näin:



"Kaikki alkoi siitä, kun oli pieni Janina 12 vuotta sitten Peipon koulun ensimmäisellä luokalla, joka innoissaan marssi Gammelbackan nuorisotilalle Kertsiin ensimmäistä kertaa. Silloin sai vielä ykkösluokkalaiset käydä Kertsissä. Kävin varmaan jokaisella leirillä, discossa ja retkellä mitä vaan järjestettiin. Asuin ihan muutaman sadan metrin päässä Kertsistä, eli vietin suurimman osan ajastani siellä. Mitä vanhemmaksi tulin niin sitä enemmän kävin. Pääsin myös käymään muilla nuorisotiloilla kuten Kevätkummun nuokalla. Silloin oli myös Eestinmäessä nuorisotila, Huhtisissa ja keskustassa oli Intro. Kaikki nuorisotilat menivät kiinni ja tilalle tuli Zentra, jossa aloin käymään myös. Ja tietenkin heti kun pääsin yläasteelle niin aloin itse olemaan töissä pienten discoissa! 




Mitä olen hyötynyt tästä kaikesta?


Olen saanut paljon erillaista apua ja tukea ohjaajilta. Välillä on ollut jotain ongelmia mistä ei äidille heti uskaltanut puhua ja kaverit eivät osanneet auttaa niin nuoriso-ohjaajat olivat aina auttamassa. Ehkä suurin apu mitä muistan, oli se kun peruskoulun jälkeen piti lähteä opiskelemaan, enkä tiennyt ollenkaan mikä minusta tulee isona. Tiesin että lukiossa en pärjäisi, lähihoitajaksi tahdoin mutta pelkäsin liikaa piikkejä ja sitten ohjaajat kertoivat, että minulle sopisi nuoriso- ja vapaa-ajan ohjauksen perustutkinto. Luulin aina että nuoriso-ohjaajat juovat vaan kahvia ja pelaavat biljardia, joten päähäni ei mahtunut että miksi sitä opiskeltaisiin kolme vuotta. Yksi nuoriso-ohjaaja kuitenkin vei minut ja muutaman kaverini käymään Lohjalla Kanneljärven Opistolla katsomassa ja kuuntelemassa millaista opiskelu tulisi olemaan. Sille tielle jäin. Nyt olen valmistunut nuoriso-ohjaaja itse. Pidin aina nuoriso-ohjaajia cooleina, koska he jaksoivat meijän riehumista ja auttoi meitä kaikissa maailman ongelmissa. Ja nyt olen itse samanlainen!


Olen nuorisotilojen kautta päässyt katsomaan ja kokemaan vaikka mitä! Leirit on aina olleet ihan huippuja, kaikenlaiset tapahtumat joissa olen saanut olla mukana ja ennen kaikkea ihan vaan nuoriso-ohjaajien apu. En ole ollut mikään unelma muksu teiniaikoina, mutta iso kiitos ohjaajille jotka on jaksanu katsoa ja opettaa mua aikuistumaan. 


Miltä tämä kaikki nyt vanhempana näyttää?


No nyt kun näin vanhempana ja alaa opiskelleena katson tätä samaa meininkiä niin näen, että kaikki nuoret eivät ihan osaa arvostaa sitä mitä nuoriso-ohjaajat ja heidän järjestämänsä tapahtumat ja muut mahdollistavat! Välillä tuntuu että kaikki säännöt on tyhmiä, mutta nyt kun vierestä katselee niin mietin että minähän se olin joka oli lapsellinen ja tyhmä kun yritin olla noudattamatta sääntöjä silloin joskus. Leireiltä saa kavereita, tapahtumiin pääsee pitää hauskaa, nuorisotiloilla saa pelata ja pitää hauskaa mielinmäärin ja kaikki tämä useimmiten ilmaiseksi. Sitä ei tajua kun vasta sitten kun tätä kaikkea ei enään oisikaan. Olen tyytyväinen, että nuorisotyötä on olemassa ja ohjaajia, jotka oikeesti haluu tukee ja auttaa. Se on vaan nuorista kiinni mitä tehdään. Jos halutaan tietynlainen tapahtuma, sellainen on mahdollista järjestää. Nuorten takia tätä työtä tehdään ja koska siitä tykätään!

Ottakaa ilo irti siitä mihin saatte mahdollisuuden!"

-Janina (nuori vanhus)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti