Välilehdet

perjantai 1. heinäkuuta 2016

Vanhoja taloja, kotoisia eläimiä, eväitä, sadetta ja merta – Maahanmuuttajaperheiden retki Porvoossa



Nuorisopalvelut järjestävät kaikille (nuorille) avoimen toiminnan lisäksi toimintoja ja ohjelmia kohdennetusti erilaisille kohderyhmille, vaikkapa tytöille, pojille tai maahanmuuttajanuorille. Nuorisopalvelut haluavat omalta osaltaan olla mukana vasta Suomeen tulleiden lasten, nuorten ja perheiden kotouttamisessa.

Nyt keskikesällä järjestimme yhteistyössä maahanmuuttajapalveluiden kanssa retken perheille. Matkassa retkipäivässä oli bussilastillinen osallistujia kirjaimellisesti vauvoista vaariin. Tutustuimme retkellä Suomen historiaan ja luontoon. Linja-automme pysähtyi ensin Postimäelle, jossa ihmettelimme vanhoja rakennuksia, rakennustekniikkaa sekä kasvillisuutta. Ihmetystä herätti moni asia. Muun muassa se, että ikkunalasia oli ollut käytössä jo pari sataa vuotta sitten. Selväksi tuli hirsirakentaminen ja talojen sijoittelut pihapiireissä ennen vanhaan. Entinen opettajan asunto, joka toimi myös kylän lasten kouluna, oli kiinnostava, samoin paja, kanala ja kaikki muutkin rakennukset. Mietimme, että tänne täytyy tulla uudelleen.

Auto karautti seuraavaksi Kungsbackan kotieläintilalle Sikilään. Siellä riittikin menoa: kavioita, räpylöitä, sorkkia, harjoja, saparoita, sarvia ja helttoja. Erilaiset eläimet kiinnostivat kaikenikäisiä. Oli mukava, kun eläimiä sai syöttää ja silitellä – paitsi purevaa Amadeus-aasia. Opas kertoi meille eläimistä. Lehmät herättivät muistoja menneestä elämästä kotimaassa ja kouraisivat sydämessä asti. Tutustumiskävelyn jälkeen oli hyvä istahtaa nuotion ääreen lämmittelemään ja nauttimaan eväitä.
Kun voimia oli kerääntynyt tarpeeksi, istuuduimme jälleen linja-auton kyytiin ja jatkoimme matkaa vielä viimeiseen kohteeseen. Ajoitus oli sopiva, sillä juuri, kun aloitimme matkan, sade alkoi. Sateen vuoksi viimeinen käyntikohteemme Virvik saikin lyhemmän ajan osakseen. Virvikissä nautimme teetä ja kahvia, ja pelasimme pictionaryä. Suunnitellut ohjelmat uimisesta ja luontorasteista päätettiin jättää väliin sateen vuoksi. Mutta kuppi kuumaa ja lepohetki antoivat voimaa kävellä takaisin linja-autolle ja kotimatkaan.

Väsynyt, mutta tyytyväinen porukka saapui Porvooseen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti