Välilehdet

perjantai 1. heinäkuuta 2016

"Nääkkö nää nää? Mää nään nää." - Pelejä, leikkejä ja suomenkielen kommervenkkejä maahanmuuttajalasten ja -nuorten leireillä

Päiväleiri 28.6.-29.6., Gammelbackan nuorisotila Kertsi


Ensimmäinen leiripäivä aloitettiin tutustumalla toisiimme ja kirjoittamalla nimilaput jokaiselle leiriläiselle, jotka kiinnitettiin rintamukseen. Sää suosi leiriämme, joten aamupäivästä lähdimme ulkoilemaan Peipon koulun kentälle. Pelasimme jalkapalloa, koripalloa sekä kiipeilimme kiipeilytelineillä koulun pihalla. Palatessamme sisälle lounas oli juuri katettu. Lounaaksi oli spagettia ja jauhelihakastiketta, mikä näytti maistuvan lapsille. Hetken aikaa sulattelimme ruokaa vapaan toiminnan merkeissä nuorisotilalla.

Ruoan hieman laskeuduttua lähdimme ulos kokeilemaan frisbeegolfia sekä pelasimme jalkapalloa ja polttopalloa. Ennen välipalaa oli vielä vuorossa leiriolympialaiset, missä kisattiin mm. mölkyn heitossa sekä mailalla pallon pomputuksessa. Kisojen lomassa innostuimme myös kokeilemaan ”musisointia” heinällä. Laittamalla heinä peukaloiden väliin ja puhaltamalla siihen, saatiin vinkuva ääni aikaan.


Leiripäivä päätettiin yhteiseen leikkiin ja välipalaan. Yhteisenä leikkinä oli piirtämisjono. Jonon viimeiselle näytettiin kuva, joka tuli piirtää seuraavan selkään, joka piirsi tuntemansa kuvan jonossa edessään olevan selkään jne. Lopulta jonon ensimmäinen piirsi kuvan paperille.


Toffee-leikki

Toinen päivä alkoi yhteisillä leikeillä, hedelmäsalaatti ja toffee. Tämän jälkeen luvassa oli lasten edellisenä päivänä toivomaa seinäkiipeilyä. Seinäkiipeilyn lisäksi oli mahdollista askarrella helmillä sekä tehdä värityskuvia ja pelailla vapaasti nuorisotilalla. Lounas syötiin yhdessä pitkässä pöydässä.



Lounaan jälkeen ulkoilimme metsässä ja leikkipuistossa. Ankkalammella käytiin myös ihastelemassa lintuja. Ulkoilun jälkeen oli aika kokoontua yhteisen ison pöydän ääreen syömään herkkuja, juomaan mehua, leiriolympialaisten palkintojen jakoon ja päättämään leiri.






Nuorten yön yli leiri 30.6.-1.7.

Leiri aloitettiin aamulla majoittumalla. Jokaisen löydettyä nukkumapaikan kokoonnuttiin yhteen, pidettiin nimikierros ja tehtiin nimilaput. Tämän jälkeen oli vuorossa tutustumisleikkejä, vapaa-aikaa sekä lounas. Lounaan jälkeen oli vapaata aikaa, jolloin sulateltiin ruokaa, pelattiin pelejä ja kuunneltiin musiikkia.
Päivällä menimme kävellen Hamarin rantaan. Matkalla rannalle ohjaajat ja leiriläiset innostuivat puhaltelemaan vinkuheinillä. Leiriläiset olivat innokkaita uimareita. Ne jotka eivät innostuneet uinnista pelailivat palloa ja heittivät frisbeetä rannalla. Uinnin jälkeen oli
ohjelmassa kalliolaskeutuminen. Leiriläiset olivat heti innokkaita ja rohkeasti lähtivät laskeutumaan kalliolta.

Palatessamme Kertsiin lounas oli katettu. Lounaan jälkeen oli vapaata aikaa, jolloin osa pelaili nuorisotilan salissa, osa otti ruokalevon ja osa leiriporukasta lähti Peipon koulun pihalle pelaamaan jalkapalloa. Kentällä oli muitakin innokkaita pelaajia ja aikaan saatiinkin hyvät pelit. Ennen illan jalkapallokisastudiota oli aika käydä suihkussa, syödä iltapala ja pelata blokusta.


Toiseen leiripäivään heräiltiin auringon paisteessa. Tarjolla oli runsas aamupala, minkä jälkeen leiriläisten toiveesta lähdimme ulos pelaamaan jalkapalloa. Leiri päätettiin Kertsissä palautekeskusteluun. Keskusteltiin, mikä oli kivaa leirillä ja mitä pitäisi kehittää. Ja tietenkin vielä herkuteltiin kekseillä, pullalla, korpuilla ja limulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti