Välilehdet

keskiviikko 11. lokakuuta 2017

Pakolaisen polku -näytelmä nuoren kokemana 



Pakolaisen polussa kahdeksasluokkalaiset tutustuvat pakolaisilmiön taustoihin ja pääsevät keskustelemaan ja tarkentamaan tietämystään pakolaisuuteen liittyvissä asioissa. Tapahtuma toteutetaan teatterin keinoin, ja näyttelijöinä Pakolaisen polussa toimivat Porvoon ammattiopiston maahanmuuttajataustaiset opiskelijat. Tänä vuonna valtaosa näyttelijöistä on noin kaksi vuotta sitten Suomeen alaikäisinä turvapaikanhakijoina saapuneita nuoria.

Alussa osalle ihmisistä annettiin passi, laukku tai sujautettiin jotakin taskuun. Astuimme sisään hämärrän huoneeseen jossa vartijat osoittelivat taskulampuilla ja huutelivat. Meidät käskettiin jonoon ja pöydän ääressä istuvat miehet käskivät antamaan passin ja kyselivät nimeä tuntemattomalla kielellä. Osoittelivat itseään ja toistivat nimeään, sen jälkeen osoittivat meitä ja toistivat kysymystä. Laukut tutkittiin ja heitettiin pois. 



Jos meillä ei ollut passia tai laukusta löytyi jotain kiellettyä jouduimme vankilaan. Vankilassa vartija kolisteli putkella kaltereita ja huuteli jotain muille. Jos sinulla oli passi ja mukanasi ei ollut mitään laitonta pääsit suoraan jatkamaan matkaa.


Meidät käskettiin jonoon ja olemaan hiljaa. Yksitellen pääsimme sisään ja meidät käskettiin istumaan pöydän ääreen. Pöydällä oli lääkepurkkeja, kyniä, papereita ja pieni valo. Lääkärinä toimiva mies rupesi puhumaan ja kyselemään minusta jotain osoittaen välillä päätään, vatsaansa ja jalkojansa. Hän kirjoitti paperille jotain tuntemattomalla kielellä ja ojensi lapun. Seuraavaksi minut ohjattiin taas jonoon odottamaan.



Vartija tulee toisesta huoneesta ja käskee meidät istumaan ojentaen samalla paperia ja kynää. Mies osoittaa taulua karttakepillä missä on jokainen aakkonen erikseen kirjoitettuna ja niitä vastaavat kirjaimet. Kirjoitamme nimemme ja ne tarkistetaan. Meidät päästetään eteenpäin.



Siirrymme ryhmässä tuoleihin istumaan ja nainen alkaa kertomaan meille suomen tulleista pakolaisista. Meille kerrotaan myös mitä kaikkea tänne tulleet pakolaiset ovat kokeneet ja mitä ongelmia heillä on ollut. Siirrymme seuraavaan tilaan jossa jokaiselle annetaan lappu missä lukee jokin adjektiivi. Tehtävänämme on kiinnittää sana kuvaan joka kuvaa meille annettua sanaa. Sen jälkeen 2 nuorisotyöntekijää kertoo ja keskustelee kanssamme ennakkoluuloista ja mikä adjektiivi oikeasti kuului kellekin kuvien henkilöille. Lähtiessä saamme ottaa mukaamme pinssin muistoksi.


Teksti:Nuorisopalveluiden harjoittelija, Ellinoora Heltelä
Kuvat: Zentran harjoittelija, Oskar Keld

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti